Followers

Friday, 25 July 2014

hari raya: masa untuk anak-anak mengumpul kekayaan


#alhamdulillah 

"hari raya: masa untuk anak-anak mengumpul kekayaan"

bagaimana caranya??


jom fie terangkan!

misal kata anak tahun ni umur 3tahun,

collection duit raya anak-anak RM 1000
nak tunggu umur 18tahun ada 15tahun lagi.

bukak acc ngam mommy Fie, RM 1000
amik ROI average 12% dalam masa 15 tahun:

RM 1000 => RM 5475.60

itu kalau RM 1000,

KALAU RM 10,000 ??
=> RM 54,756

umur 18 tak perlu pinjaman PTPTN!

wow!!
ibu bapa bijak buatkan anak jadi kaya dengan perancangan bijak,
bukan mengkayakan makbapak sebab dah kopak belanja raya ..haha:)


*kita amik ROI Average 12% ,
 (average percentage return berlainan mengikut fund tapi based on track record)

jom like:
https://www.facebook.com/iamfieyahmads 

utk lebih tips & tricks simpanan masa depan anak2 dan persaraan anda!

atau text fie terus di 
0192246224
0122234337

fieyahmads@gmail.com

Wednesday, 23 July 2014

TERBEBAN HUTANG?

Terbeban dengan hutang? 

Nah, Nabi ajarkan cara untuk menghilangkan keresahan 
melalui Hadis Riwayat Abu Daud 4/353:

Abu Said Al-Khudhri RA berkata: “Pada suatu hari Rasulullah SAW masuk ke masjid. 
Tiba-tiba ada seorang sahabat bernama Abu Umamah RA sedang duduk di sana. 
Beliau bertanya: ”Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat engkau sedang duduk (di masjid) di luar waktu solat?” Beliau menjawab: 

”Aku resah memikirkan hutangku, wahai Rasulullah.” 
Beliau bertanya: ”Mahukah aku ajarkan kepadamu sebuah doa yang apabila engkau baca maka Allah taala akan menghilangkan keresahanmu dan melunasi hutangmu?” 
Dia menjawab: ”Sudah tentu ya Rasulullah.”

Beliau bersabda,”Jika engkau berada di waktu pagi mahupun petang, bacalah doa:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari perasaan resah dan sedih. 

Aku berlindung kepada Engkau dari sifat lemah dan malas. 
Aku berlindung kepada Engkau dari sifat pengecut dan kedekut. 
Dan aku berlindung kepada Engkau dari belenggu hutang dan kekerasan manusia.”


Sunday, 20 July 2014

#kemalnani : investment paling besar utk mommy :)

Alhamdulillah ramadhan almost comes to its ending. Ya allah pantas betul masa berlalu,

Ramadhan kali ni betul-betul menguji kita kan!

Tapi ujian itu memang tandanya allah cinta kan kita.

Macam mana persediaan korg nak raya ni?

Fie tak siap apa pun, baju raya pakai yg baru ni beli pakai untuk event hari tu jer. Tak nak lah membazir pakai sekali dua jer baik gunapakai apa yg ada.

Bukan lah tak excited nk raya.
Memang excited sebab tahun ni beraya di rumah baru, rumah sendiri.

Excited penyediaan kelengkapan utk rumah baru lagi banyak sebenarnya hehe. Berapa banyak kali pegi ikea tgk barang. Tengok jer tapi tak beli-beli. Hahaha. Sebab confius nk beli apa. Lagipun ikea sekarang ni tak banyak pilihan banyak ruangan di tutup untuk design ruang pameran yg baharu!

(Sejak dulu lagi memang berangan "bila ada rumah, nk beli barang kat ikea. Application keje designer pun harap dapat keje kat ikea. Punye lah obses dgn ikea. Hahaha.)

Alhamdulillah!

yay! adik and abg is comin home :')
mom cant wait the reaction when they see  the pool infront of our new crib.

they love to swim macham mommy jugakss!

..and finally the good things is:
nomad no more kids! alhamdulillah!

(I can say we've lived in almost 10places in kl, johor, melaka & tganu dis 5years. how cool was dat? haha :)

Fie dah penat betul sebenarnya hidup menumpang dan inilah masanya fie settle down. Yes! Lepas ni pengembaraanan fie nak pusing dunia pulak. Cukup lah pusing malaysia pikul segala barang (dan memori) bersama. Ini masa untuk set kan segala atas almari. Bila keluar hanya bawak diri sendiri. Haha :)

Paham tak perasaan dia mcm mana.

Walaupun agak pening lagi fikir mana nak cari nanny, mana nak skolahkan mereka nanti, boleh ke nak handle anak-anak sorg diri?

Bla bla bla. Kemungkinan tu banyak lagi.
Kalau difikir lusa pun tak habis lagi.

kat sini lah kena pakai art of being relax,
Fie harap allah akan sentiasa bantu fie dlm hal ni.

Iye.. Bukan senang nak hadap semua sorg diri,
Kita lah nk jaga anak, kita lah nk kena kerja,
Kita lah jugak nak kena bayar rumah, kereta segala seorg diri.

"Kalau ada suami boleh jugak bahagi dua"

Memang tak mudah. Tapi kalau tak buat sekarang, nanti-nanti jugak kena buat sendiri jugak! (Kalau dah ada suami tu belakang cerita, itu bonus nama dia haha :)

Jadi fie fikir:
"Settle kan jer lah fie"
Nak atau tak nak ini lah jalan hidup fie.

Fie nak besarkan anak-anak dengan cara fie, dan fie nak diorg ada segala keperluan asas. Supaya hidup diorg lebih senang,
Lebih mudah diorg capai cita-cita diorg.

Walaupun ramai org sekeliling terutamanya mak dan bekas mak mertua sebenarnya tak berapa beri kepercayaan utk fie jaga anak-anak sendirian &  "cuba nak ringankan beban" dgn membantu menjaga.

Tapi diorg tak sedar.
"Beban ini keluar dari rahim aku"

Fie akan buktikan fie boleh.

Lagipun fie ngan ex pun tak lah bergaduh tak bertegur. Kami memang sentiasa tolerate, duit anak bulan-bulan pun dia sentiasa bagi.
Fie tak harap banyak pun cukup lah dia ambil rasa tanggungjawab sebagai seorg bapa tu.

At least anak-anak merase ade ayah walaupun kami dah tak lagi bersama.

Fie akan tanggung "beban" ni dengan sebaik mungkin. Selagi ada nyawa.

Sebab fie yg fight nak kan diorg.
Fie boleh jer bagi anak-anak kat bapak diorg kalau fie tak nak, but anak-anak lah yg buat fie kuat selama ni. Takkan lah fie tak nak kat diorg kan?

Sebab kasih sayang tu memang beza bila ada jarak.

Sebab kasih sayang tu macam investment.
What u give u'll get back.

Esok dah tua, cuma kasih sy ni yg akan ada.
Fie percaya.

Fie tak nak anak-anak rasa terpinggir dan rasa fie jahat tinggalkan diorg dekat kampung sedangkan memang fie akui akan tergolek jugak sikit-sikit kalau jaga sorg diri kat kl nih.

Biarlah susah sikit asalkan bonding tu sentiasa dekat dan rapat

Mungkin akan ada satu masa mommy rasa nak anak lagi lain kali? Kita tak tau kan Naluri dan jodoh mcm mana? (haha.)

At least kalau anak-anak duduk dekat sekarang ni, dapat lah merasa kasih syg mommy secukupnya sebelum kasih tu terbahagi bahagi nanti. (Amboi sampai kesitu difikirnya)

I have to think for every possibilities.

Fie harap ini yg terbaik utk kemal dan nani.
Fie nak diorg membesar cara fie.
Depan mata sendiri paling puas hati.

Walaupun org nak cakap aku ni apa pun. Aku garang nak mampus, aku tak de masa, aku tak pandai masak, aku tak pandai bahagi masa bagai aku apa lagi? Org akan terus cakap yg buruk-buruk aje pasal kau.

Hidup ni kene terus. Mereka hanya nampak orang lain, diri sendiri tak nampak. Kita pun mcm tu. Memang fitrahnya begitu.

Orang akan cakap kau tak mampu.
Orang akan cakap kau tak layak

Padahal diorg tak pernah tau ape yg kau aturkan utk anak-anak aku. Apa yang cuba kau sampaikan belum tersampai sebab bukti belum jelas dpn mata. Tunggu satu saat nanti, kau tak perlu kata apa. Kau hanya tinggal masa yg jadi faktor penghalang.

..

I invested in what I believe not what people's believe, and..

I believe kemal nani is my biggest investment. The whole world and akhirah :)

Insha allah I can do dis!



Saturday, 19 July 2014

apakah ini signal darimu Tuhan?

Salam. Sabtu 5.40pagi.

Bagaimana jumaat kalian?

Sejak malam semalam lepas dengar berita pesawat mh17 yg ditembak jatuh oleh penganas pro-rusia tu, berderu darah fie. Tak sanggup fie nak baca update satu persatu :(

Sepanjang hari fie rasa aneh, dgn cuaca jumaat yg semacam, putaran lagu dari hitz.fm pun mendayu-dayu buatkan hati lebih sedih.
Ya allah. Fie yg tak de pertalian darah pun cukup terasa dengan peristiwa menyayat hati ni apatah lagi kaum keluarga dan sahabat handai para penumpang & crew on board.


Al fatihah.
Harap roh mereka dicucuri rahmat.

Fie jadi takut sangat.
Bukan takut nak naik flight,
Tapi takut amalan yang amat kurang.

Fie berhijab,
Tapi akhlak Fie compang.
Fie jadi takut nak hadapi hari.

Ya allah bila pula masa aku nanti?

Haritu masa mh370 pun rasa semacam ni jugak.
Tapi kali takutnya lebih sikit.

Mana taknya saat Gaza dibedil bertubi,
Sabah dalam bahaya.
Tiba pula berita ni :'(

Ya tuhan.
Tanda-tanda harimu tiba semakin banyak!

Semalam sebelum terima berita pesawat tu,
Fie terima whatsApp dari boss:

"Assalamualaikum.
Malam ini (pagi esok) dari pukul 2.30am-4.30am, adalah kombinasi 3 waktu terbaik.
- MALAM RAMADHAN
- MALAM JUMAAT
- 1/3 MALAM AKHIR

InsyaAllah DOA dimakbulkan dan diberkati Allah.
*Sila sedekahkan Yaasin / Al-Fatihah pada ahli keluarga anda yg telah kembali ke rahmatullah dan salawat atas Nabi S.A.W. sebelum disertai dgn DOA anda. Mintalah padaNya dgn penuh yakin.
**Lebih afdal jika dapat baca "Surah Ikhlas" 3x dan "Ya Mujib" (bermaksud Maha Pemakbul) 100x.
##Sila sebarkan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Terima kasih"

Ya allah. Ini malam terbaik darimu!

Tak lama lepastu dapat berita yg menyedihkan.
Fie tak dpt tahan air mata, entah kenapa.

Bila baca facts yg diterima dr whatsApp group,
Makin menjadi2 deruan darah ke muka.

MH17 pertama kali diterbangkan pada 17/7/1997... Terhempas pada tarikh 17/7/2014.. Dan semalam adalah ulangtahun ke 17 pernerbangan ini..

Jika dilihat ada msg dari maha kuasa buat kita terutamanya rakyat malaysia sendiri. Marilah kita bermuhasabah diri.. Dan sujud memohon kepadaNya.

Kebetulan??

MH17
Penerbangan pertama : 17/7/1997
Penerbangan terakhir : 17/7/2014
Tahun 2014 tolak tahun 1997 : 17 tahun.
Ditembak Oleh SA 17 Missile.
Kenapa dgn angka 17 ?

Something Allah nak bagitahu .

Subuh 2 rakaat
Zohor 4 rakaat
Asar 4 rakaat
Maghrib 3 rakaat
Isyak 4 rakaat
=17 rakaat..
(Yang fie tak pernah tercukupkan!)

Ya allah. Sedih aku bukan kepalang.
Aku rasakan sesuatu.
Yg tak pernah aku rasa dari mana2 waktu ku.
..
Aku tak tahu pada siapa aku harus bicarakan rasa itu.
..

kdg2 kita rasa kita perlukan seseorang utk meluahkan rasa,
kita cari manusia,
yg sifatnya sebenar
"kenapa cari aku?"

sedangkan tanpa kita sedar ada "SESEORANG" yang menunggu2 aduan kita,
yg kita tak mahu akui sentiasa ada
"kenapa tak cari aku?"

dia bagi kita rasa,
dia bagi kita masa,
dia bagi kita jiwa,

selam rasa, ambil masa, bersih jiwa.

Maafkan aku terlalu banyak nikmatmu yg aku dustai,
Selama ini aku sesat berkali bawah personaliti hijabi.
Yg mana kini baru aku sedari,
Jiwa aku kosong tak ada erti :'(

Teruk betul aku ni.




Friday, 18 July 2014

lagi dugaan buat MAS airlines #pray4MH17 amsterdam-kuala lumpur terhempas.

A Boeing 777 Malaysian airlines crashed in Ukraine near the Russian border, Interfax is reporting, citing "a source in the aviation circles."

"Boeing Malaysian airlines operate flights to Amsterdam — Kuala Lumpur for 50 miles before entering the airspace of Russia, began to decline, he was subsequently found burning on the ground in Ukraine," the source said, adding that 280 passengers and 15 crew members were onboard.

Military expert Dmitry Tymchuk says the Malaysia Airlines plane crashed to the north of Torez in the Donetskregion, according to Ukrainian journalist Myroslava.

The area is controlled by pro-Russian separatists who are fighting the Ukrainian army.

On July 8, the State Aviation Administration of Ukraine closed the airspace to civilian aircraft after a military transport plane was shot down.

The aircraft reportedly had to cross the Russian border at about 9:30 EDT.

Ukrainian activists tweeted a map where they say

Google Maps

"Euromaiden PR" also published a video they say shows the wreckage.


Malaysia Airlines Boeing 777-200, registration 9M-MRD performing flight MH-17 from Amsterdam (Netherlands) to Kuala Lumpur (Malaysia) with 280 passengers and 15 crew, was enroute at FL330 about 50nm northwest of Donetsk (Ukraine) when the transponder signal was lost at FL330 at position N48.56 E37.21 at 13:43Z.

(Let's us pray for their safety)