Followers

Monday, 16 February 2015

SAYA DAH PENAT HIDUP MISKIN DI KUALA LUMPUR!!

SAYA DAH PENAT HIDUP MISKIN DI KUALA LUMPUR!!!
========================================

Saya dah penat!
Adik beradik ramai,
Kawan-kawan ramai,
Tapi masa susah, saya keseorangan!

Masa susah, bank pun tak mahu pinjamkan duit!

Jgn kata bank!
ALONG pun tak mahu bagi pinjam!!
Nak kena slip gaji cantik, slip kwsp jugak! Hampeh! Kalau nak kelentong pun tak boleh, pin number online banking dimintaknye!

Saya dah penat! Mencari.

Saya ibu tunggal, anak-anak takde orang nak jaga. Tak boleh keluar sampai lewat malam.

Nak join MLM yg boleh dpt mcm2 tu mana ada modal besar nak mula!
Tak pandai nk cari org!

Nak buat business online, follower beribu-ribu pun product tak laku-laku! Kalau buat business fizikal lagi lah byk modal kena keluar!!

Stressnye!! Kerja siang malam, sejemput pun tak mampu nak gembirakan hati dengan beli gelang emas, atau handbag Charles & Keith.

Haaaaaaaa..

Pernah tak korg rasa mcm tu?
selagi berfikir, selagi tu lah rasa nak muntah.
Alasan tu, kalau di listkan, 23page pun tak muat nak type!

Mcm mana nak buat?

Nak fie kongsikan mcm mana korg boleh start business dgn murah? Mudah? Mengikut keupayaan, Bila-bila masa. Dimana-mana jua!

Online pun boleh.
Offline lagi boleh!

Platform disediakan, hanya copy dan paste!
Yup! Hanya COPY & PASTE!
asalkan anda sedia dibimbing dan bagi komitment utk mengubah diri.
Kelas disediakan, FREE of charge.
Group Support di berikan melalui whatsapp.
*yang duduk disekitar kuala lumpur & selangor di beri keutamaan

Terus whatsapp Fie 0122234337
Atau terus dtg ke office di wangsamaju setiap hari rabu utk Business Opportunity Review :)

Sunday, 1 February 2015

buku baru, 12 bab, 365 muka.

salam alaik!

buku baru, sudah habis satu bab. 

subahanallah, cepat betul masa berlalu. kan?
tuptuptup jer dah habis satu bulan.

dalam pemerhatian fie sebagai seorang financial planner,
kebanyakkan orang dah melalui 2014 yang agak “kejam”

betul ke betul?

ke hanya pandangan Fie sorg aje? HAHAHA.

..

penghujung 2014 memang agak tegang kan?
tapi Fie percaya, 2015 ni tahun yang paling best sekali!
tak tahu kenapa, tapi..pada firasat Fie, this year is the year.

i will “Walk the Talk” insha allah.
Tahun ni kan tahun negara impian!

tahun NYC!
NEW YORK CITY HERE I COME!

akhir 2014, 
Fie melalui sedikit percanggahan dengan bekas suami.
HAHAHA. you know, biasa lah tu. relationship with your ex will never work. ever.

Fie dah try hard to keep a professional relationship with him, supaya kids akan sentiasa "ada ayah", even my *boyfriend pun selalu pesan benda yang sama “jangan pisahkan anak-anak dengah ayah diorang” 
Fie dah buat apa yang patut tapi finally kadang-kadang tu berperang juga. lol.

it’s funny. real funny. i know he did tried too. but it will never work.
entah. maybe sebab dia dah nak kawin baru kot.

did i told you guys few months ago he asked me to rujuk balik?
but i can’t do it, hati ni dah tak ada kat dia kot, dah ada kat orang lain. uhukss
dia siap 2-3 kali hantar bunga kat office, tapi..hurm tak boleh lah!

tuptup next few weeks, 
dis kata nak kawen dgn awek baru dia yg kat sarawak tu. haha. 
elok lah tu. cepatt betul hati tu berubah. elok jugak nak kawen, takde lah sibuk-sibuk nak kacau Fie. kohkohkoh.

so, sejak haritu kitaorang selalu sgt bercanggah pendapat.
he even cut off kid’s budget. oh. itu based on my suggestion!
“if you won’t contribute anything in kid’s life, tak payah nak jenguk-jenguk anak”

sebab nak kawen, nak kurangkan duit anak-anak memang kelakar.

so, dia pilih untuk tak nak contribute apa-apa dalam perbelanjaan bulanan anak-anak, sebab? takut fie habiskan duit anak-anak kataye. suka hatilah, bukan fie yang paksa.

Fie dah malas nak layan, sesuka hati jer kata Fie salahguna duit anak-anak 
padahal kehidupan Fie dengan anak-anak selama nih dia tak pernah tahu macam mana. yang dia tahu, cukup bulan hantar duit. pastu bila mintak duit lebih sikit utk ank2 mula lah caci maki fie kata fie ni mengabiskan duit, mata duitan. kelakar sangat! kepenatan fie, kesukaran fie sorang-sorang kat kl dengan anak-anak. semuanya fie kena fikir dan urus sendiri. adil ke nak judge orang mcm tu?

bukan lah nak mengungkit, kadang-kadang fie bengang jugak.
mana tak nye dah lah jarang tengok anak-anak lepas tu, fie yang nak kena call dia bila anak-anak rindu.
takde inisiatif langsung. lepas tu, nak reverse psycho Fie, dia cakap anak-anak akan faham ape yang dia buat.
macam tak bersalah langsung.

fie bukan ceritakan utk canang keburukan, tapi Fie harap dapat jadi iktibar semua orang! bukan senang memilih untuk jadi seorang ibu berdikari.
(i hate term ibu tunggal, sebab aku tak nak selamanya tunggal hehe!)



lastly fie cakap, nak bagi, kite amik, tak nak bagi boleh blah. 
malas nak naik turun mahkamah lagi nak menuntutlah ape lah bagai, 
buang masa. dari dapat berapa posen jer baik lah carik duit lebih lagi sendiri.
pandai-pandai lah nak hidup.

takde dia pun, Fie boleh besarkan anak-anak lah. ape ade hal? kan.
sumpah! berdarah keringat pun, fie tak hadap satu sen pun duit dia.
dan, yes! anak-anak akan faham satu hari nanti.


awal 2015, anak-anak mula start sekolah.
abang dah 6 tahun, adik dah 4tahun. tahun ni dua-dua orang start sekolah.
hampir rm3000 jugak pendaftaan dua-dua anak. mengagau jugak sekejap mencarik nak bagi kehidupan tapi lek lahh..haha. mommy hebat kan?

alhamdulillah, fie beryukur sangat, anak-anak dah tak banyak meragam.
dan mereka dah faham segalanya. abang dan adik sangat-sangat penyayang antara satu sama lain. diorang jugak dah semakin bijak dan ikut kata. allah, diorang memang anak-anak yang mudah dalam segala hal!

mula-mula fie ingat nak hantar akmal ke tahfiz, tapi kesian pulak.
bak kata ustaz kazim, agama tu memang penting, tapi untuk anak-anak yang masih kecil ni, kasih sayang tu lagi penting. insha allah, nanti lepas darjah enam kita ke tahfiz ya anak mommy sayang!

anak-anak jugak dah ada coverage insurance, dah tak payah nak menumpang ayah diorang punya insurance kompeni, Fie ade fikir jugak possibility yg bakal terjadi. jadi fie decide utk contribute for insurance sebab hujung tahun haritu, anak-anak sakit lepastu insurance ayah diorang disekat tanpa notice. tergolek gak lah. hahaha.

...

syukur alhamdulillah, memang banyak benda negative kalau nak focus, tapi lebih baik fie focus pada yg positive.

Fie bersyukur sangat sebab ade *boyfriend yang sangat pandai motivate fie, 
Fie ni orang nya memang tak banyak cakap, tak pandai nak memintak, tak pandai nak meluahkan..simpan jer semua.

tapi relation kitorg ni agak pelik sikit, walaupun kitorang takde masa bersama, sebab masing-masing sibuk dengan family masing-masing. walaupun dia tak banyak membantu dari segi kewangan sangat pun, tapi fie selalu get back to him bila Fie in the middle of something. dia sentiasa bagi nasihat yang bernas. 

macam ada satu hari tu, Fie dapat tawaran yang bertimpa-timpa sampai Fie tak tahun apa nak buat, Fie bagi tau kat Upline Fie, tapi Fie kena marah sebab dikatakan “Tak Focus” padahal Fie hanya tanya pendapat dia jer. 

Fie bengang sebenarnya, sebab tak pasal-pasal kena marah sedangkan apa yang Fie try nak buat adalah untuk kerjaya Fie jugak, bila Fie get back kat boyfriend Fie, baru lah rasa mcm boleh fikir dengan waras. hahaha. 

dia suruh Fie fikir betul-betul dan tengok mana yang lebih baik “BOSS tu bukan nak marah, dia dah banyak pengalaman, dia nak yg terbaik utk awak, awak ikut jer lah apa dia cakap, awak kena sentiasa belajar. pelajaran tak kan pernah habis” -kita ingat dia nak menangkan kita, rupanya dia lagi sokong apa yg upline Fie cakap. kohkohkoh. bercinta dengan orang tua mcm ni lah..

tapi betul jugak apa dia ckp, kdg-kdg kita dibutakan dengan terlalu banyak peluang, sampai kita “terlari" dari fokus asal.

alhamdulilah, nasib baik ada awak saiyang! dan nasib baik ada en.Yusof, mereka berdua ni lah yang sentiasa ingatkan fie dalam banyak benda. allah. sesungguhnya diorang ni lah orang yang paling penting dalam hidup Fie selain anak-anak, family, kawan-kawan dan client. sekejap jer dah nak masuk dua tahun Fie kenal diorang ni.

betul lah orang kata,
kejayaan itu ialah consistency dan persistent.

dah nak masuk tahun kedua.

-berdikari.
-alam single mom
-alam perkerjaan.
-alam percintaan baru *eh?

dan alam leadership.

makin banyak benda fie belajar.
makin banyak orang jumpa sehari-hari.

anak-anak pun dah besar, sekelip mata jer. Allah aje yang tahu perasaan Fie tu. subhanallah.

masuk jer tahun baru haritu, sesuatu terjadi pada career fie yang fie tak pernah expect. Fie sedih, menangis. terduduk sekejap. sebab apa yang fie dah usahakan selama setahun, terpaksa Fie mula lagi sekali..

tapi kelakar dia yang paling win. haha. 

salah sendiri! memang teruk! memang jadi pengajaran tahun pertama jadi Financial Planner lah tajuk dia! HAHAHA. allah aje yang tahu. tu lahhh! doa sangat nak jadi TOP NATIONWIDE NEW UTC 2015! 
kan dah agency supervisor, terpaksa jugak gengam AWARD NATIONWIDE THE BEST Unit Trust Consultant tahun ni!! hahaha. ok lah tu!

elok jer dapat berita tu, disusul pulak dengan berita baik yang fie tak penah expect!

alhamdulillah, satu kompeni training asia tetiba-tiba offer Fie utk jadi salah seorang trainer dalam bidang financial disana! allahuakbar! offer yang sangat besar dan tidak terikat langsung dengan apa-apa term and condition, as a full time Financial Planner and expertise in Unit Trust, mereka sedia ikut schedule Fie! 


I LOVE MY JOB! As Financial Planner, 
that’s why Fie set up my own “agency” called “The Wealth Designer”,
dengan harapan, Fie boleh membantu lebih ramai orang utk manage kewangan mereka diluar sana.




syukur, alhamdulillah 
“The Wealth Designer” bakal menjadi satu titik tolak dan kebanggaan Fie.

Fie tak mahu jadi perancang kewangan biasa-biasa! 
sebab tu Fie panggil diri sendiri sebagai Wealth Designer - Pereka Kekayaan!
Fie kan Bachelor in Design ingat? hehe 

orang kata, "gagal merancang adalah merancang untuk gagal”
ya! kita perlu merancang, tapi apa yang lebih baik ialah kita perlu MEREKA MASA HADAPAN kita lebih awal!

perancangan dan “rekaan” (design) adalah satu pekara yang jauh berbeza. 
perancangan adalah merancang sementara “rekaan” adalah satu inovasi dan creativity.

rancang sahaja tak cukup dalam zaman yang sudah terlalu moden ni. 
kita perlukan inovasi. mana nak dapatkan "duit tepi” untuk menampung tahun-tahun yang penuh cabaran sekarang ni?
disitulah kita perlukan kebijaksanaan otak kita lebih lagi!

The Wealth Designer is BEYOND FINANCIAL!! 
it’s a Brilliant INVENTION :)

syukur!

Fie jugak appointed as the Board Of Directors for Massive Studio!
tugas Fie adalah advising my partners in marketing and strategy.
i knew Massive Studio gonna Rock it very well! 



selain tu, Fie jugak tengah belajar dengan orang-orang power dalam dunia financial, design & business. Fie harap, Fie boleh gunapakai dalam men-design future Fie & semua orang sekeliling Fie! dan jugak harapan Fie, one sweet day, semua yang Fie dah semai ni akan berbuah dengan ranum dan lebatnya! 
insha allah.

doa kan kejayaan Fie utk jadi “The Best Financial Advisor in South East Asia”!
untuk langkah pertama, bantu doakan Fie jadi Unit Trust Consultant Terbaik Seluruh Malaysia tahun ni ya!

kalau ada rakan-rakan atau ahli keluarga yang nak buat investment dengan unit amanah, cari lah saya!

Fiey Ahmads - The Wealth Designer & Nationwide Award Winner. hihi (boleh lah like lat FB page Fie tau!)

alhamdulillah, utk segala rezeki dan peluang keemasan! thanks Allah.

tamat chapter satu buku 2015.
chapter ke 2, 
tajuknya kejayaan demi kejayaan. insha allah :)


ps/ Fie ucapkan berbanyak terima kasih pada semua! terutamanya ahli keluarga Fie & bekas mentua yang banyak sungguh membantu! semoga allah membuka pintu-pintu rezeki buat kita!

insha allah! solo trip ke PARIS bulan 5 ni, insha allah selepas langsangkan segala yang terkandas nanti!
(kemungkinan besar, solo trip akan jadi duo trip, insha allah. HAHAHA) 


bye! 
salam February!

oh ya! sebum fie tinggalkan blog kali ni, 
Fie nak invite korang menjerat!



nantikan, 

2minggu akan datang! 
satu fenomena dalam dunia kecantikan dan kesihatan!

JAMU JERAT SUAMI 
keterangan lanjut, 
contact +6011134598808 :)

jerat suami aje! 
jgn jerat boyfriend..haroommm :P

hati-hati! ade yang memerati!



...

masa Fie sedang tulis post ni, akmal menyebok nak blajar typing keyboard. ish!

"amani akmal nama saya akmal amani baby rumah ahmad dani kakak ika burung monster abcdefghijklmnopqrstuvwxyz"

Wednesday, 31 December 2014

Happy 2015 : Awak Awak kat mana?

#newyeareve2015

Awak,
Awak pernah tak rasa,
"tak tau nak mula dari mana"?

Awak rasa mcm..
"WOW. apa jenis gila aku ni?"

Awak rasa mcm..
"Aku tak de apa-apa nak mula"

Awak sambung..
"Macam mana aku nak mula?"

Awak blank.

Awak tanya diri awak..
#awakkatmana? Awak..awak kat mana.

Awak.
Bila nak mula kalau asyik bertanya??

...

Start where u gotta start.
Start where u got nothing to start.
Start with YOU.

Start being awesome YOU.
Start being HAPPIER YOU.

And get ready.

U never know what gonna happen next,
we can't predict our future.
People can't predict your future.

DONT BE BOTHERED WITH
"HOW, WHY, WHEN, WHO, WHERE"

The rest comes later.

...

You don't pay people to be phenomenon,
YOU are phenomenon!

...

HAPPY HAPPY NEW YEAR DARLING��
Semoga sentiasa dalam rahmah allah.

#FieyAhmadsTulisTulis

Hello From
Happier New Fiey.
Xoxo..muah ciked ��

Saturday, 13 December 2014

2014 : ctrl + alt + delete

salam alaik.


lama betulkan fie tak merepek kat sini, basically fie sangat-sangat busy. dengan kerja dan pengembaraan. banyak sebenarnya tempat yg fie dah pergi sepanjang fie tak menulis ni.
seriously, nak menangkap masa tu allah aje yg tahu challenge dia haaa.







bagi fie, 
2014 ini tahun berdikari. 
tahun belajar erti jadi bistari.

tahun yang mana,
kau struggle sorang-sorang. 
kau rasa kau tak perlu tulang belakang. 
(rasanya macam nak mampus)
tergolek tak siapa pandang tapi kau terus tak lagi pandang belakang

tapi masih ada yg hulur tangan ikhlas buat bekal berjuang.


tahun yang mana, 
awalnya kau penakut, 
tapi akhirnya kau beranikan juga walau kabut.

tahun yang mana, 
kau kenal diri kau siapa. 
kau realised sekeliling yg kau punya, 
yang mana akan sentiasa ada, 
yang mana pergi saat kau rasa diri kau tak guna. 
yang mana pula hanya ada sekali-sekala buat syarat bila mana kau perlu, mereka boleh guna.
yang mana kau rasa mereka akan kekal lama, tapi hilang begitu saja.

tahun yang mana,
kau kenal realiti dunia.
baru kau padan muka!
kau belajar buat hutang untuk bayar hutang. (haha.)
kau korek sana sini bayar hutang keliling pinggang. 
kau naik sendiri sikit-sikit tak susahkan orang.
(kahkahkah..akhirnya sikit lagi nak financial freedom walau hidup terlanjang!)

tahun yang mana,
kau dapat penumbuk sepak henyak jantan tak guna. 
yang kau ingat dah berubah, tapi same aja.
dua-dua mulut celaka.
kau dapat kata nista keji segala. sundal, katanya.
kau dapat lamaran dari lelaki yang sama.
dia bagi kau bunga.
dia janji kau bahagia.
kau tahu hati kau dah tak sama.
kau tahu kau boleh hidup tak ada dia.
bukan kau tak syukur nikmat yg ada.
tapi kau tak mahu kufur belakang dia.

lagi pun, 
hati kau sebenar dah ada yg cuba risik kabarnya :)
pilihan banyak. Masa pun banyak.
Pilih terbaik apa adanya
hehe.


tahun yang mana, 
kau pandai sikit guna otak 
yang dah lama tak bukak.
yang mana selama ni kau pekak,
orang tekan, kau cetak.
sekarang, kau nak apa, kau kena merangkak.
tak ape. asalkan kau tak perlu dengar orang melalak. memekak.

tahun yang mana, 
kau rasa kau mampu hidup seorang dan tanggung segala beban dunia.
kau lepaskan segala simpulan yang buat kau sesak dada.
kau belajar memaafkan walau hati kau luka.



tahun yang mana,
kau ganti duka dengan ceria.
kau dah tahu “rahsia” nya
kau belajar selok belok nak menang
yang mana satu worth kau simpan, 
yang mana patut kau tendang.
kau tak heran apa orang kata
kau terus bina empire

tahun yang mana,
kau sedar:
kau tak perlu kejar "cinta dunia”, 
sebab bila kau cari cinta Dia,
apa kau ingin, datang kejar kau semula :)


...

tahun yg mana,
paling kelakar kau pernah ada.
seribu kali kau give up,
seribu satu semula kau wake up.

….

dah masanya kau lose some “weigh"
berat-berat buat ape? buang masa. buang tenaga.

rules newton ke 3:
"kau kena buang sikit"
...


ctrl + alt + delete.

Thursday, 11 December 2014

YESSSSSS!! its NEW YORK TIMEEEEEEE!


Helo. Assalamualaikum.

Lama betul tak menulis.
been busy with cut off.

Masih ingat impian fie yg nak ke new york tu!
tgk lah header fie kat atas tuuu!

YEAY! I dont know what to say.

Imsha allah next year 
challenge trip kampeni akan ke:




Owhhhhhhh yeahhh. 10days 5star treatment free freeee freeeeeeeeeee.

Yesss. It's free! Nampak tak kat situ, apa yg kau nak kau akan dapat! Cepat atau lambat ajer.. usahaaaa dan believe! Bagus punya subconcious mind! My highest gratitude to allah for my creative subconcious mind that attract everyting i really want and be reality in the most perfect perfect time in my life!

*CHALLENGES ACCEPTED*

NYC HERE I COMEEEEEEEE :)

Jom ikut fie!
Whatsapp kayy