Followers

Monday, 4 January 2016

akmal darjah satu

2016.

Masuk tahun ni dah 3tahun bergelar "mj"
Macam-macam dah jadi, byk jugak yg tak sempat nk tuliskan.

Harini, pantai timur dah mulakan sesi persekolahan dan ank fie yg sulung, akmal tu dah pun darjah satu.

Dah 3hari fie duk kat rumah bekas mak mertua.
Fie excited sebab ank naik sekolah darjah satu nih haha.
......

Mana nk dpt janda mcm aku nih. Lek jer lepak makan nasi dagang dgn ex aku breakfast lepas hantar anak2 skolah pagi tadi.

Tetibe ex aku throwback pulak.
"Ingat tak dulu kite kawen, makan nasi dagang"

I was like hurmm ye ka? *krikrikrik* (sumpah aku tak ingat apa)

Funny how people change kan?
Dulu bercinta mcm nak rak.

Sekarang?
Aku-aku,
kau-kau.

Aku sibuk ngn anak2 dan kerjaya aku.
Dia sibuk dgn bini dia kehulu hilir.

Perasaan?
Jujur ckp, nothing personal.

Tapi harini kami kongsi satu perasaan;
"Kau excited tak anak dah masuk sekolah ni"
"Gila tak excited, kalau tak aku tak drive 5jam dtg sini bro"

😹

Masa,
Buat kita dewasa :)

Kalau dulu aku tak suka berkongsi.
Tapi sekarang, 
aku rasa tak ada salahnya.

Maksud aku,
"Tak ada guna kita bermusuhan"
Yg berlalu biarkan berlalu.
Hidup kena terus!

Cinta itu milik allah
Selamat tahun baru 2016.

Friday, 6 November 2015

My Salute for all Bag packers & Nomads.





salam.

hello again!

the picture taken when i was in my recent trip:
at The Deck, Melbourne, Australia.
October/November 2015

....

was chatting with hannah on earth yesterday,
(after i saw her post on settle down in new york, 
you know i really want to be in new york so bad kan?)
she's humble, Seriously.

I was wondering how they live travelling here and there.

I always had this question on my head, everytime i bumped into backpackers; 
what are they doing for a living? Tak kerja ka?

But how come they can travel for months and years?

ni apa yang dia jawab kat fie;
"We don't work, neither do we study here. We know where and how the money came to us, and rezeki is from Allah, and sure is different for everyone. Tak kerja tak semestinya tak dapat duit. Kerana rezeki dari Allah datang dalam pelbagai bentuk. If you put yourself in different position, doesn't matter how hard, if you believe in Allah, helps will come in many directions, not just from working at the office"


"Saya hidup miskin dah bertahun2, baru 2 3 tahun ni terasa hidup senang. Alhamdulillah. Kalau tak merungut dan tak dengki akan kesenangan orang lain, pasti, pasti Allah bantu. Walau takda duit, rajinlah memberi. Sebab itu saya kata rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Kadang tak berduit, tapi dapat makan, dapat jalan2. Tak magik, cuma percaya pada Yang Di Atas. Jangan putus asa ya!"


Allah akbar! 
i know the feeling of being nomad.
yes! it is tiring 
sangat memenatkan, fie try to settle down so many times but, 
im just not ready -kot
everytime mesti mcm: "jom lahhh..rasa nak pegi tempat lain lah" haha.
everytime rasa nak putus asa, tapi tak pernah pun putus asa!

I hate to say that im too workaholic for money all these while.
sibuk nak bayar hutang. hutang. hutang
sebenarnya tujuan mcm ni salah sangat!!! 

"Bila kita cari memang takkan jumpa"
then i've just realized that

myb iam tryin too hard & forgotten to lean on you :(

BELIEVE is not Magic, 
but that's the POWER of believe in Him up there!

"Dengan ini, sy pecat diri saya"

untuk mengembara lagi banyak
And..let's go back to square one!

ps/ im randomly, just bought a solo ticket to jakarta. haha!
pps/ nnt fie rajin fie tulis pasal Melbourne okeyyy!

bye!

Thursday, 5 November 2015

yesss! berjaya travel 100$ 5hari di Melbourne, Australia


alhamdulillah.
successful travel 5hari kat melbourne dengan 100$

agak-agak ade ke yang nak baca kalau fie tulis nih?
tanye dulu..haha

kalau ade yg nak baca nanti fie tulis okkkk?
kalau nak baca angkatt tangan dulu!
haha.kbye!

Thursday, 22 October 2015

Pesanan Untuk Wanita.

salam,
lame betul kan fie tak menulis, i was busy with my life and works,
banyak gila benda jadi dlm life fie, and i am blessed for everything. 
alhamdulillah.

recently fie ade tulis pasal "pesanan utk wanita".
nak baca? teruskan..hehe.



Ni kak yong nk pesan sikit, 
pesan utk diri sendiri jugak nih, dulu aku pun mcm korg jugak.

Bila dah kawen,
dah start ade ank, don't stop being beautiful.

Cantik bukan dr luaran. Tapi hati engkau tu kena cantik jugak, bila hati kau cantik dia naik kat persekitaran.

Bila stok anak dh ramai,
Don't stop manjekan hubby awak tu.

Kalau dulu boleh text "take care" "i love u" "i miss u" takde masalah pun kan nk buat benda2 mcm tu masa hubby engkau kat opis atau pegi out station.
Memang benda ni nampak remeh. Tapi u never know the impact.

..because u don't know pada siapa diorg mengadu domba pasal korg. 
Serious talk, sebagai seorg agent, dlm poket aku ni penuh rahsia, bukan aku nk sgt dengar. 
Cuma kdg2 aku terpaksa pasang telinga utk mendengar 2-3 lelaki 30-50an punye keluhan. 
Mcm siri keluh kesah bersama kak esah pun ado nih.

Jadi wanita berkerjaya memang susah,
Nk urus ank, urus suami, urus kerjaya, nk urus rumah tangga. Kau takkan ada masa utk diri sendiri.
Ape pun kau buat, make sure kau start dgn syg diri kau dulu, Baru semua benda jadi piece of cake jer.
Kalau diri kau sendiri pun kau tak sayang, mcm mana kau nak sebarkan "aura sayang" kat og lain.

Jgn nak salahkan org ke-3, 
(i was in that situation, salahkan org lain dan tak tgk cermin rupa aku masa tu)
Jgn sampai dh bercerai berai baru nk lawa-lawa.
Baru nk wangi-wangi. Baru nk sayang diri.
Motifnye takde kak long. Takde.

Ingat, 
"to stay being no 1, 
u need to work harder 
like you're the no 2"


Pesanan penaja: biar gemuk, asalkan fit haha.


Tag isteri anda.
Tag best friend anda.
Tag wanita-wanita yg anda syg.


insha allah bila ade masa fie menulis lagi, 
fie nak ke Melbourne, Australia next week doakan perjalanan fie yeah :)

Sunday, 27 September 2015

27th of 27th


Wow! Lamaaaaaaa gilos tak menulis!
Nak #throwback sikit.

I remember exactly today's date 2years back.

I flew back solo from busan with 2 pack of snails mask as a birthday gift from a stranger i've met at the airport. Tot the cabin crews gonna sing birthday song in korean like 2years before. but, Nope. Sorry wrong cabin. Haha.

Funniest experience ever.

Balik dr busan,
Terus hidup mengarut sungguh 😂

Stop writing.
Stop drawing.

I supposed to be a designer,
Built extravagant prototypes
And further my studies in design school in paris.

But i choose financial lines.
Get myself busy with life looking for money to extend my life and chase my craziest dream as a millionaire. (I don't know where i got the idea but here we goes..still working on it)

Today, im 27th. I might be young,
But i've been thru so much.

No regrets but blessed.

Happy birthday Fiey ahmads :)
May all your dream comes true as u wish.

"Living a life of abundance,
The universe provide me with all i need and more,
I am attracting abundance for myself and for people around me"

Ps/ do you think i should continue my writing?