Followers

Sunday, 23 November 2014

Pengalaman Travel Solo South Korea On Air Esok (24th nov 2104) !!


Salam.

Insha allah esok fie akan on air utk perkongsian pengalaman travel solo ke south korea tempoh hari..jangan lupa tonton ya!

Thanks!


Ps/ gagah tgh hupdate blogpost yg dah kepam pasal travel tu. Kemain lamo dah ��

Gasak lah korgggg!

Friday, 21 November 2014

Berapa Lama Untuk Gandakan Duit Simpanan Menjadi DOUBLE?



salam.

adakah anda making money atau losing money??




Sekarang ni ramai org duk buat business tu, business ni jadi kaya! Baguih. Tahniah kak yong ucapkan! 

Cumanya kat sini kak yong nak EDUCATE sikit kat awk.. ape kate awak mula KENANGKAN untuk invest duit business awk kat satu medium yg kita panggil "UNIT AMANAH" 

Pahal nak kene invest kat UNIT AMANAH PLAKKKK??

Haaa..tu yg kite nakk tau! Kite mulakan dgn care mengira nilai duit awk pakai RULE OF 72 sekarang ni, bape hinggit lah nilai simpanan rm3000, rm5000, rm10000 awak tu selepas beberapa tahun? 

Apekejadahkah rules 72 ni?

in finance, rule 72 ni kita gunakan utk ketahu berapa jangka masa diambil utk duit kita jadi DOUBLE.

Formula dia mcm ni 
72/(return %) = tahun duit jadi double.

Ok skang korg gi amik calculator dah kira! Cara nye mcm ni.. misal kate korg ade rm 500k pastu jenis yg menyimpan duit kat bank biase.. amik lah contoh bank bagi awk return 0.4% (ni contoh jer ekk..) so..

72/0.4 = 180 tahun utk jadikan rm500k ke rm 1 juta (glup. Bila nak pegi haji uols?)

Average Unit Amanah bagi 10-15%.
so,
72/10 = 7.2 tahun utk jadikan rm500k ke rm 1 juta

180 tahun vs 7.2 tahun = rm 1,000,000

Itu belum masuk INFLASI LAGI
Kat msia ni purata inflasi about 3% above. Haaaa.. kalau nak tau, awk duduk kat KEYELLL inflasi lagi tinggi bakk hangggg cincai 8% lahh kan. Berape sen jer nilai rm 500k selepas 9 tahun?

Tergolekkkk!!!!!

Hang pk lah sendiri.

BTW! Korang boleh mula buat investment melalui KWSP ACC 1 tau -TAK YAH KELUAR DUITTTT YEAY!

Kenang-kenangkan dan jadilah pelabur bijakk uols 

(Tangga gaji bila nak naik daa labuu??)

contact fie utk keterangan lanjut & khidmat nasihat kewangan percuma ye 0122234337

Saturday, 20 September 2014

LELAKI, semua sama.

salam!



*gambar sekadar hiasan*


"lelaki, semua sama"

kau dah try semua lelaki ke?
kalau tak try semua nape cakap semua sama? ha? ha?

aku tak tau lah same ke idok semua, sebab aku tak pernah try lagi semua.
setakat nih aku baru pernah cuba 3 orang jer. (LOL) 2 sama, satu dalam tempoh percubaan.

..


"lelaki, semua sama"

seriously, when i WAS a WIFE, 
itu lah pandangan Fie jugak. Tipikal.


tapi bila Fie mula berkerja, 

dan setiap hari Fie berhadapan dengan berbagai jenis LELAKI, 
i've change my thought.

betul lah "dia" kata, bila kite dah keje baru kite nampak dunia.



lelaki, memang berbeza. susah nak jangka



jangan hanya kerana seorang lelaki, 

kita tag "semua lelaki sama jer"



...

LELAKIsemua sama 
-punca perceraian rumah tangga.

...

kau tau, aku ade 2 BFF. ramai sebenarnya yg aku "rasa" macam BFF, tapi rupanya kawan datang dan pergi.  tapi yg dua ni kalau aku hilang celah dunia, soheh aku rasa diorg tau mana nak cari.

tapi aku sedih. nasib diorg lebih kurang aku.
yg sorang dah pun ikut jejak aku.
yg sorang lagi dah menampakkan ura-ura.

...

pagi-pagi buta tadi kawan fie kol, kate hasben dia ade pempuan lain. -biaselah tu.

yg tak biase kalau hasben kau, memang lambung kau tinggi tiap hari, dodoi siap kan. ohoi. itu RARE. bungkus satu ikat tepi.


(you know, sometimes bila kau jadi antara orang pertama yg get thru "something", contohnya macam kewan, atau beranak, atau menghadapi komplikasi rumah tangga, hadapi perceraian dikalangan sahabat handai. maka so nya secara automatic kau sering kali akan dihujani pelbagai persoalan pelik-pelik secara tetiba dari sahabat dekat, jauh yg add secara random utk mencari persamaan terhadap diri sendiri. (kebanyakkan nye perempuan lah nih -COMPLICATED!)

especially yg facing problem rumah tangga..fie cam ne ni? cam ne tu?
kadang-kadang aku rase mcm patut ke aku bagi solusi disini?
padahal aku seorang perempuan, dah tentu-tentu aku kat side hang)


...


aku tak faham. kat TV bukan main banyak lagi cerita yg memberikan pengajaran tentang rumah tangga berkocak, pastu bagi pengajaran kalau kau buat camni, ape akan jadi pung pang pung pang.

ok. lelaki memang tak tengok tv sebab busy keje!

yg sibuk tgk drama melayu tu semua org puan, pastu SEBOK KOMPER NGN LAKI DIA. tak sweet cam ABG ZEN, tak SADOR cam pilot 200% (aku tak tau nama sebab aku tak tgk) KBYE.


yg aku lagi tak paham, dengan lelaki yang dah experience depan mate ape jadi kat kawan-kawan dia tapi still nak "cuba" pulak kat bini sendiri. eh? helo tak kesian ke kat bini kau? aritu kau ye sangat.. "eh kesiannye kat kawan kite tu bla bla bla kite boleh buat drama based on bla bla bla"

*batukjaps*

bukan ape, aku cakap jer. dari "percubaan" tu lah datangnye kesan kedian hari.
cinta antara benua bagai. kan, tak caye tanye yg dah pencen, yang dah insaf sana tuh. kompom kau kene tampar percubaan.

ingat. ustaz don dah habaq aritu:

kalau isteri kuangajaq ngan laki, dia panggil derhaka kat suami.
kalau laki kuangajaq kat isteri, panggil derhaka kat tuhan. 
isteri tu anugerah tuan-tuan, berat tu.


tak yah lah bercerai berai. 

malulah sikit bila orang tanye: kenape cerai dulu bukan ke kawen suka-sama-suka?

-ini, jujur. serius cakap soklan paling maut nak jawab. kau nak hina menyalahkan ex kau pun tak sampai hati walaupun perkara benar. (LOL) 

..

based on experience aku kalau case biase2 tak yah lah nak buat "trending" sangats, 
susah tau dak nak jadi mak dan bapak serentak (kalau ade anak). 

kau nak kene keje, balik nak kene buat keje umah. dengan gaji kau sejemput, kau takkan ade masa utk anak2, apetah lagi utk diri kau sendiri, kau tau tak yg paling susah is nak MAINTAIN HAPPINESS, sebab bila kau tak happy anak2 kau pun tak happy. kau stress ke kau sakit ke takde sape nak tolong, kau nak luahkan perasaan pon sumpah takde sape nak dengar. takkan nak nyusahkan mak bapak lagi, kalau jenis mak bapak susah sorry to say babe, bedarahlah kau nak hadap semua sensorang. 

susah weh! serious!

tapi kalau dah kau rase mcm kau akan rase mcm tgk muka dia rase boleh jadi nusyuz hari-hari better angkat kaki lah cite die.

...

dasar lelaki, diorg suka mencuba. 
dan 
perempuan memang tak suka diduakan 

(betul ker rumusan aku ni?)



jadikan kawan2 kau yg "dah tak boleh pandang kebelakang" ni sebagai penanda aras.

perceraian bukan perkara mudah. bukan macam kentut, dah setel -lega.
nope. bendanyer berpanjangan, lain lah kalau kau cerai memang belum ade anak. perjalanan nyer lagi senang lah.


LELAKI kena ingat, 
hati seorang wanita ni kalau dah tercalar sorry lah.
maka so nyer, jagalah hati mereka sebaik mungkin.


...


ps/ suka tengok #SelamatPengantinMadu . harap suami-suami luangkan masa menonton bersama isteri-isteri tersayang, amik pengajaran dari cerita tu kay. jangan asyik balik keje main candy crush jer weh :)


pps/ tak semua lelaki sama, by the time kau akan belajar banyak benda dari sumber sekeliling kau. 

bak kate ex-mak mertua aku. 
"perkahwinan: saling melengkapi tak penting mana, 
tapi jauh mana keselesaan kau utk habiskan usia bersama"


pelan-pelan ok, biase lah darah muda. aku pun sama dulu, tapi aku dah tak leh nak buat ape dah. kau boleh susun lagi strategy bahagia  :)

#LETGOandLETGOD :)

Monday, 11 August 2014

Sebelum Lebaran.

salam.

masha allah lama betul belog ni ditinggalkan tanpa update.
syukur, selama beberapa bulan ni dah macam-macam perkara baik berlaku kat diri fie.
seriously, semunya mengajar fie lebih dewasa. (pergh ayat tak tahan)

fie baru jer start kerja balik selepas bercuti panjang.
hampir sebulan jugak tak kerja sepanjang ramadha, 
kebetulan nanny kemalnani balik bercuti ke indo 2 bulan,
fie amik keputusan untuk amik terus diorang untuk fie jaga di KL. 
fuh. serious cakap, memang rasa cam nak tergolek dok jaga diorang sorang-sorang. 
kadang-kadang nangis jap sorang-sorang =_=*

alhamdulillah kemalnani sangat suka rumah baru kami.
mommy pun suka. keadaan kat sini tenang dan damai.


setiap kali nak keluar pergi kerja rasa releks dan tak perlu fikir banyak.
alhamdulillah. terima kasih ya allah.

sebenarnya cuti hampir sebulan secara random.
tak fikir langsung nak cuti memandangkan nak raya,
ingatkan nk kerja kuat sikit untuk cari duit raya.
tapi sebab mengenangkan anak-anak yang terpaksa pindah ke Muar 2 bulan sementara pengasuh diorg cuti,
fie terus decide amik diorg balik.

fie kesian kat anak-anak terpaksa duduk sana-sini hanya kerana
fie tak mampu nak bagi sepenuh perhatiaan oleh sebab nak focus kat kerja.

sebelum kemalnani balik ke kl, fie dah get ready pasang high speed internet UniFi
incase fie perlu bekerja dari rumah. sebelum tu jugak fie setelkan segala kerja-kerja and submission
al maklum lah, kalau ade anak-anak depan mate nih memang leceh lah nak keje cite dia, 
memang nak berkepit jer 24jam.

alhamdulillah sempat lah jugak kutip duit raya sepam-dua dari agency.





so, perancangan nyer nak cari nanny/bibik, so boleh lah gi keje ngan senang hati
tapi ya, allah! bukan senang nak cari bibik, fie rase cari bini lagi senang kot HAHAHA. 
macam-macam tempat dah fie try, siap tanye makcik cleaner bagai..tapi memang susah nak cari yg tanpa deposit. lagi satu takut jugak nak tinggalkan anak-anak dengan org yg tak kenal, 

cite die terpaksa lah goyang kaki saja kat melayan kerenah anak-anak dan bersedia untuk menyambut raya.
fie agak risau jugak sebenarnya sebab kalau tak kerja memang takde lah gaji cerita dia 
tapi before anak-anak sampai KL haritu memang banyak jugak submission fie buat. alhamdulillah.
fie setelkan segalanya sampai lepas raya. miracle habis! tah macam mana fie buat pun fie tak tau lah. kehkeh.

memandangkan musim perayaan, kampeni bagi gaji dua kali (separuh-separuh)
seriously, fie terkejut gila bila combine gaji kedua-duanya. first time dpt gaji banyak kot. pengsannn.
sebelum ni takat dua-tiga ribu jer. tapi penangan nak raya kot. hee

ya allah alhamdulillah.
fie sgt suka kerja nih, memang mula-mula agak susah jugak bila kita ada terlalu banyak tanggungjawab, banyak benda nak fikir, memang kita tak boleh nak buat. sebab semuanya jadi susah. ini tak boleh, itu tak boleh, lagi-lagi orang yang jenis perfectionist & complicated mcm fie nih, selagi tak lengkap, selagi tuh lah kerja tak gerak2. huh.

tapi, pelan-pelan fie belajar.
start dari tak ada apa-apa, steady, gunakan apa yang ada, tak yah nak complicated sangat dalam hidup nih
dan yang paling penting TENANG.

TENANG AJE :)

bile kita tenang semua datang sendiri. serious cakap.





Friday, 25 July 2014

hari raya: masa untuk anak-anak mengumpul kekayaan


#alhamdulillah 

"hari raya: masa untuk anak-anak mengumpul kekayaan"

bagaimana caranya??


jom fie terangkan!

misal kata anak tahun ni umur 3tahun,

collection duit raya anak-anak RM 1000
nak tunggu umur 18tahun ada 15tahun lagi.

bukak acc ngam mommy Fie, RM 1000
amik ROI average 12% dalam masa 15 tahun:

RM 1000 => RM 5475.60

itu kalau RM 1000,

KALAU RM 10,000 ??
=> RM 54,756

umur 18 tak perlu pinjaman PTPTN!

wow!!
ibu bapa bijak buatkan anak jadi kaya dengan perancangan bijak,
bukan mengkayakan makbapak sebab dah kopak belanja raya ..haha:)


*kita amik ROI Average 12% ,
 (average percentage return berlainan mengikut fund tapi based on track record)

jom like:
https://www.facebook.com/iamfieyahmads 

utk lebih tips & tricks simpanan masa depan anak2 dan persaraan anda!

atau text fie terus di 
0192246224
0122234337

fieyahmads@gmail.com