Followers

Saturday, 20 September 2014

LELAKI, semua sama.

salam!



*gambar sekadar hiasan*


"lelaki, semua sama"

kau dah try semua lelaki ke?
kalau tak try semua nape cakap semua sama? ha? ha?

aku tak tau lah same ke idok semua, sebab aku tak pernah try lagi semua.
setakat nih aku baru pernah cuba 3 orang jer. (LOL) 2 sama, satu dalam tempoh percubaan.

..


"lelaki, semua sama"

seriously, when i WAS a WIFE, 
itu lah pandangan Fie jugak. Tipikal.


tapi bila Fie mula berkerja, 

dan setiap hari Fie berhadapan dengan berbagai jenis LELAKI, 
i've change my thought.

betul lah "dia" kata, bila kite dah keje baru kite nampak dunia.



lelaki, memang berbeza. susah nak jangka



jangan hanya kerana seorang lelaki, 

kita tag "semua lelaki sama jer"



...

LELAKIsemua sama 
-punca perceraian rumah tangga.

...

kau tau, aku ade 2 BFF. ramai sebenarnya yg aku "rasa" macam BFF, tapi rupanya kawan datang dan pergi.  tapi yg dua ni kalau aku hilang celah dunia, soheh aku rasa diorg tau mana nak cari.

tapi aku sedih. nasib diorg lebih kurang aku.
yg sorang dah pun ikut jejak aku.
yg sorang lagi dah menampakkan ura-ura.

...

pagi-pagi buta tadi kawan fie kol, kate hasben dia ade pempuan lain. -biaselah tu.

yg tak biase kalau hasben kau, memang lambung kau tinggi tiap hari, dodoi siap kan. ohoi. itu RARE. bungkus satu ikat tepi.


(you know, sometimes bila kau jadi antara orang pertama yg get thru "something", contohnya macam kewan, atau beranak, atau menghadapi komplikasi rumah tangga, hadapi perceraian dikalangan sahabat handai. maka so nya secara automatic kau sering kali akan dihujani pelbagai persoalan pelik-pelik secara tetiba dari sahabat dekat, jauh yg add secara random utk mencari persamaan terhadap diri sendiri. (kebanyakkan nye perempuan lah nih -COMPLICATED!)

especially yg facing problem rumah tangga..fie cam ne ni? cam ne tu?
kadang-kadang aku rase mcm patut ke aku bagi solusi disini?
padahal aku seorang perempuan, dah tentu-tentu aku kat side hang)


...


aku tak faham. kat TV bukan main banyak lagi cerita yg memberikan pengajaran tentang rumah tangga berkocak, pastu bagi pengajaran kalau kau buat camni, ape akan jadi pung pang pung pang.

ok. lelaki memang tak tengok tv sebab busy keje!

yg sibuk tgk drama melayu tu semua org puan, pastu SEBOK KOMPER NGN LAKI DIA. tak sweet cam ABG ZEN, tak SADOR cam pilot 200% (aku tak tau nama sebab aku tak tgk) KBYE.


yg aku lagi tak paham, dengan lelaki yang dah experience depan mate ape jadi kat kawan-kawan dia tapi still nak "cuba" pulak kat bini sendiri. eh? helo tak kesian ke kat bini kau? aritu kau ye sangat.. "eh kesiannye kat kawan kite tu bla bla bla kite boleh buat drama based on bla bla bla"

*batukjaps*

bukan ape, aku cakap jer. dari "percubaan" tu lah datangnye kesan kedian hari.
cinta antara benua bagai. kan, tak caye tanye yg dah pencen, yang dah insaf sana tuh. kompom kau kene tampar percubaan.

ingat. ustaz don dah habaq aritu:

kalau isteri kuangajaq ngan laki, dia panggil derhaka kat suami.
kalau laki kuangajaq kat isteri, panggil derhaka kat tuhan. 
isteri tu anugerah tuan-tuan, berat tu.


tak yah lah bercerai berai. 

malulah sikit bila orang tanye: kenape cerai dulu bukan ke kawen suka-sama-suka?

-ini, jujur. serius cakap soklan paling maut nak jawab. kau nak hina menyalahkan ex kau pun tak sampai hati walaupun perkara benar. (LOL) 

..

based on experience aku kalau case biase2 tak yah lah nak buat "trending" sangats, 
susah tau dak nak jadi mak dan bapak serentak (kalau ade anak). 

kau nak kene keje, balik nak kene buat keje umah. dengan gaji kau sejemput, kau takkan ade masa utk anak2, apetah lagi utk diri kau sendiri, kau tau tak yg paling susah is nak MAINTAIN HAPPINESS, sebab bila kau tak happy anak2 kau pun tak happy. kau stress ke kau sakit ke takde sape nak tolong, kau nak luahkan perasaan pon sumpah takde sape nak dengar. takkan nak nyusahkan mak bapak lagi, kalau jenis mak bapak susah sorry to say babe, bedarahlah kau nak hadap semua sensorang. 

susah weh! serious!

tapi kalau dah kau rase mcm kau akan rase mcm tgk muka dia rase boleh jadi nusyuz hari-hari better angkat kaki lah cite die.

...

dasar lelaki, diorg suka mencuba. 
dan 
perempuan memang tak suka diduakan 

(betul ker rumusan aku ni?)



jadikan kawan2 kau yg "dah tak boleh pandang kebelakang" ni sebagai penanda aras.

perceraian bukan perkara mudah. bukan macam kentut, dah setel -lega.
nope. bendanyer berpanjangan, lain lah kalau kau cerai memang belum ade anak. perjalanan nyer lagi senang lah.


LELAKI kena ingat, 
hati seorang wanita ni kalau dah tercalar sorry lah.
maka so nyer, jagalah hati mereka sebaik mungkin.


...


ps/ suka tengok #SelamatPengantinMadu . harap suami-suami luangkan masa menonton bersama isteri-isteri tersayang, amik pengajaran dari cerita tu kay. jangan asyik balik keje main candy crush jer weh :)


pps/ tak semua lelaki sama, by the time kau akan belajar banyak benda dari sumber sekeliling kau. 

bak kate ex-mak mertua aku. 
"perkahwinan: saling melengkapi tak penting mana, 
tapi jauh mana keselesaan kau utk habiskan usia bersama"


pelan-pelan ok, biase lah darah muda. aku pun sama dulu, tapi aku dah tak leh nak buat ape dah. kau boleh susun lagi strategy bahagia  :)

#LETGOandLETGOD :)

Monday, 11 August 2014

Sebelum Lebaran.

salam.

masha allah lama betul belog ni ditinggalkan tanpa update.
syukur, selama beberapa bulan ni dah macam-macam perkara baik berlaku kat diri fie.
seriously, semunya mengajar fie lebih dewasa. (pergh ayat tak tahan)

fie baru jer start kerja balik selepas bercuti panjang.
hampir sebulan jugak tak kerja sepanjang ramadha, 
kebetulan nanny kemalnani balik bercuti ke indo 2 bulan,
fie amik keputusan untuk amik terus diorang untuk fie jaga di KL. 
fuh. serious cakap, memang rasa cam nak tergolek dok jaga diorang sorang-sorang. 
kadang-kadang nangis jap sorang-sorang =_=*

alhamdulillah kemalnani sangat suka rumah baru kami.
mommy pun suka. keadaan kat sini tenang dan damai.


setiap kali nak keluar pergi kerja rasa releks dan tak perlu fikir banyak.
alhamdulillah. terima kasih ya allah.

sebenarnya cuti hampir sebulan secara random.
tak fikir langsung nak cuti memandangkan nak raya,
ingatkan nk kerja kuat sikit untuk cari duit raya.
tapi sebab mengenangkan anak-anak yang terpaksa pindah ke Muar 2 bulan sementara pengasuh diorg cuti,
fie terus decide amik diorg balik.

fie kesian kat anak-anak terpaksa duduk sana-sini hanya kerana
fie tak mampu nak bagi sepenuh perhatiaan oleh sebab nak focus kat kerja.

sebelum kemalnani balik ke kl, fie dah get ready pasang high speed internet UniFi
incase fie perlu bekerja dari rumah. sebelum tu jugak fie setelkan segala kerja-kerja and submission
al maklum lah, kalau ade anak-anak depan mate nih memang leceh lah nak keje cite dia, 
memang nak berkepit jer 24jam.

alhamdulillah sempat lah jugak kutip duit raya sepam-dua dari agency.





so, perancangan nyer nak cari nanny/bibik, so boleh lah gi keje ngan senang hati
tapi ya, allah! bukan senang nak cari bibik, fie rase cari bini lagi senang kot HAHAHA. 
macam-macam tempat dah fie try, siap tanye makcik cleaner bagai..tapi memang susah nak cari yg tanpa deposit. lagi satu takut jugak nak tinggalkan anak-anak dengan org yg tak kenal, 

cite die terpaksa lah goyang kaki saja kat melayan kerenah anak-anak dan bersedia untuk menyambut raya.
fie agak risau jugak sebenarnya sebab kalau tak kerja memang takde lah gaji cerita dia 
tapi before anak-anak sampai KL haritu memang banyak jugak submission fie buat. alhamdulillah.
fie setelkan segalanya sampai lepas raya. miracle habis! tah macam mana fie buat pun fie tak tau lah. kehkeh.

memandangkan musim perayaan, kampeni bagi gaji dua kali (separuh-separuh)
seriously, fie terkejut gila bila combine gaji kedua-duanya. first time dpt gaji banyak kot. pengsannn.
sebelum ni takat dua-tiga ribu jer. tapi penangan nak raya kot. hee

ya allah alhamdulillah.
fie sgt suka kerja nih, memang mula-mula agak susah jugak bila kita ada terlalu banyak tanggungjawab, banyak benda nak fikir, memang kita tak boleh nak buat. sebab semuanya jadi susah. ini tak boleh, itu tak boleh, lagi-lagi orang yang jenis perfectionist & complicated mcm fie nih, selagi tak lengkap, selagi tuh lah kerja tak gerak2. huh.

tapi, pelan-pelan fie belajar.
start dari tak ada apa-apa, steady, gunakan apa yang ada, tak yah nak complicated sangat dalam hidup nih
dan yang paling penting TENANG.

TENANG AJE :)

bile kita tenang semua datang sendiri. serious cakap.





Friday, 25 July 2014

hari raya: masa untuk anak-anak mengumpul kekayaan


#alhamdulillah 

"hari raya: masa untuk anak-anak mengumpul kekayaan"

bagaimana caranya??


jom fie terangkan!

misal kata anak tahun ni umur 3tahun,

collection duit raya anak-anak RM 1000
nak tunggu umur 18tahun ada 15tahun lagi.

bukak acc ngam mommy Fie, RM 1000
amik ROI average 12% dalam masa 15 tahun:

RM 1000 => RM 5475.60

itu kalau RM 1000,

KALAU RM 10,000 ??
=> RM 54,756

umur 18 tak perlu pinjaman PTPTN!

wow!!
ibu bapa bijak buatkan anak jadi kaya dengan perancangan bijak,
bukan mengkayakan makbapak sebab dah kopak belanja raya ..haha:)


*kita amik ROI Average 12% ,
 (average percentage return berlainan mengikut fund tapi based on track record)

jom like:
https://www.facebook.com/iamfieyahmads 

utk lebih tips & tricks simpanan masa depan anak2 dan persaraan anda!

atau text fie terus di 
0192246224
0122234337

fieyahmads@gmail.com

Wednesday, 23 July 2014

TERBEBAN HUTANG?

Terbeban dengan hutang? 

Nah, Nabi ajarkan cara untuk menghilangkan keresahan 
melalui Hadis Riwayat Abu Daud 4/353:

Abu Said Al-Khudhri RA berkata: “Pada suatu hari Rasulullah SAW masuk ke masjid. 
Tiba-tiba ada seorang sahabat bernama Abu Umamah RA sedang duduk di sana. 
Beliau bertanya: ”Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat engkau sedang duduk (di masjid) di luar waktu solat?” Beliau menjawab: 

”Aku resah memikirkan hutangku, wahai Rasulullah.” 
Beliau bertanya: ”Mahukah aku ajarkan kepadamu sebuah doa yang apabila engkau baca maka Allah taala akan menghilangkan keresahanmu dan melunasi hutangmu?” 
Dia menjawab: ”Sudah tentu ya Rasulullah.”

Beliau bersabda,”Jika engkau berada di waktu pagi mahupun petang, bacalah doa:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari perasaan resah dan sedih. 

Aku berlindung kepada Engkau dari sifat lemah dan malas. 
Aku berlindung kepada Engkau dari sifat pengecut dan kedekut. 
Dan aku berlindung kepada Engkau dari belenggu hutang dan kekerasan manusia.”


Sunday, 20 July 2014

#kemalnani : investment paling besar utk mommy :)

Alhamdulillah ramadhan almost comes to its ending. Ya allah pantas betul masa berlalu,

Ramadhan kali ni betul-betul menguji kita kan!

Tapi ujian itu memang tandanya allah cinta kan kita.

Macam mana persediaan korg nak raya ni?

Fie tak siap apa pun, baju raya pakai yg baru ni beli pakai untuk event hari tu jer. Tak nak lah membazir pakai sekali dua jer baik gunapakai apa yg ada.

Bukan lah tak excited nk raya.
Memang excited sebab tahun ni beraya di rumah baru, rumah sendiri.

Excited penyediaan kelengkapan utk rumah baru lagi banyak sebenarnya hehe. Berapa banyak kali pegi ikea tgk barang. Tengok jer tapi tak beli-beli. Hahaha. Sebab confius nk beli apa. Lagipun ikea sekarang ni tak banyak pilihan banyak ruangan di tutup untuk design ruang pameran yg baharu!

(Sejak dulu lagi memang berangan "bila ada rumah, nk beli barang kat ikea. Application keje designer pun harap dapat keje kat ikea. Punye lah obses dgn ikea. Hahaha.)

Alhamdulillah!

yay! adik and abg is comin home :')
mom cant wait the reaction when they see  the pool infront of our new crib.

they love to swim macham mommy jugakss!

..and finally the good things is:
nomad no more kids! alhamdulillah!

(I can say we've lived in almost 10places in kl, johor, melaka & tganu dis 5years. how cool was dat? haha :)

Fie dah penat betul sebenarnya hidup menumpang dan inilah masanya fie settle down. Yes! Lepas ni pengembaraanan fie nak pusing dunia pulak. Cukup lah pusing malaysia pikul segala barang (dan memori) bersama. Ini masa untuk set kan segala atas almari. Bila keluar hanya bawak diri sendiri. Haha :)

Paham tak perasaan dia mcm mana.

Walaupun agak pening lagi fikir mana nak cari nanny, mana nak skolahkan mereka nanti, boleh ke nak handle anak-anak sorg diri?

Bla bla bla. Kemungkinan tu banyak lagi.
Kalau difikir lusa pun tak habis lagi.

kat sini lah kena pakai art of being relax,
Fie harap allah akan sentiasa bantu fie dlm hal ni.

Iye.. Bukan senang nak hadap semua sorg diri,
Kita lah nk jaga anak, kita lah nk kena kerja,
Kita lah jugak nak kena bayar rumah, kereta segala seorg diri.

"Kalau ada suami boleh jugak bahagi dua"

Memang tak mudah. Tapi kalau tak buat sekarang, nanti-nanti jugak kena buat sendiri jugak! (Kalau dah ada suami tu belakang cerita, itu bonus nama dia haha :)

Jadi fie fikir:
"Settle kan jer lah fie"
Nak atau tak nak ini lah jalan hidup fie.

Fie nak besarkan anak-anak dengan cara fie, dan fie nak diorg ada segala keperluan asas. Supaya hidup diorg lebih senang,
Lebih mudah diorg capai cita-cita diorg.

Walaupun ramai org sekeliling terutamanya mak dan bekas mak mertua sebenarnya tak berapa beri kepercayaan utk fie jaga anak-anak sendirian &  "cuba nak ringankan beban" dgn membantu menjaga.

Tapi diorg tak sedar.
"Beban ini keluar dari rahim aku"

Fie akan buktikan fie boleh.

Lagipun fie ngan ex pun tak lah bergaduh tak bertegur. Kami memang sentiasa tolerate, duit anak bulan-bulan pun dia sentiasa bagi.
Fie tak harap banyak pun cukup lah dia ambil rasa tanggungjawab sebagai seorg bapa tu.

At least anak-anak merase ade ayah walaupun kami dah tak lagi bersama.

Fie akan tanggung "beban" ni dengan sebaik mungkin. Selagi ada nyawa.

Sebab fie yg fight nak kan diorg.
Fie boleh jer bagi anak-anak kat bapak diorg kalau fie tak nak, but anak-anak lah yg buat fie kuat selama ni. Takkan lah fie tak nak kat diorg kan?

Sebab kasih sayang tu memang beza bila ada jarak.

Sebab kasih sayang tu macam investment.
What u give u'll get back.

Esok dah tua, cuma kasih sy ni yg akan ada.
Fie percaya.

Fie tak nak anak-anak rasa terpinggir dan rasa fie jahat tinggalkan diorg dekat kampung sedangkan memang fie akui akan tergolek jugak sikit-sikit kalau jaga sorg diri kat kl nih.

Biarlah susah sikit asalkan bonding tu sentiasa dekat dan rapat

Mungkin akan ada satu masa mommy rasa nak anak lagi lain kali? Kita tak tau kan Naluri dan jodoh mcm mana? (haha.)

At least kalau anak-anak duduk dekat sekarang ni, dapat lah merasa kasih syg mommy secukupnya sebelum kasih tu terbahagi bahagi nanti. (Amboi sampai kesitu difikirnya)

I have to think for every possibilities.

Fie harap ini yg terbaik utk kemal dan nani.
Fie nak diorg membesar cara fie.
Depan mata sendiri paling puas hati.

Walaupun org nak cakap aku ni apa pun. Aku garang nak mampus, aku tak de masa, aku tak pandai masak, aku tak pandai bahagi masa bagai aku apa lagi? Org akan terus cakap yg buruk-buruk aje pasal kau.

Hidup ni kene terus. Mereka hanya nampak orang lain, diri sendiri tak nampak. Kita pun mcm tu. Memang fitrahnya begitu.

Orang akan cakap kau tak mampu.
Orang akan cakap kau tak layak

Padahal diorg tak pernah tau ape yg kau aturkan utk anak-anak aku. Apa yang cuba kau sampaikan belum tersampai sebab bukti belum jelas dpn mata. Tunggu satu saat nanti, kau tak perlu kata apa. Kau hanya tinggal masa yg jadi faktor penghalang.

..

I invested in what I believe not what people's believe, and..

I believe kemal nani is my biggest investment. The whole world and akhirah :)

Insha allah I can do dis!